E-mail info@audivio.nl
Telefoon 033 285 2940
Noodnummer 06 1850 1950

Buiten kantoortijden kunt u, voor ondersteuning bij calamiteiten, contact opnemen via het noodnummer.

Lichttechnicus Robbin: “Licht maakt wat bij mensen los zonder dat ze het doorhebben”  

8 maart, 2023

Bij Audivio zoeken we altijd naar technici die geobsedeerd zijn door hun vak. Aan die eis voldoet onze nieuwe lichttechnicus Robbin Akster (22) volledig. “Tijdens mijn stages bleef ik na werktijd achter om met de lichttafel te spelen, om ‘m van binnen en buiten te kennen.” Vanwege deze toewijding creëert Robbin nu creatieve licht- en video-ontwerpen voor onze klanten. Benieuwd waar zijn obsessie vandaan komt? En hoe hij events de wow-factor geeft met licht? Lees gauw verder! 

Robbin Akster

Gek op audiovisuele techniek

Licht is een heel specifiek, en soms ook onderbelicht, onderwerp van AV-techniek. Robbin ontdekte zijn voorliefde voor licht dan ook niet direct. “Ik was eerst eigenlijk alleen geïnteresseerd in audio. Als tiener had ik een hifi-setje waarmee ik altijd prutste. En samen met een vriend keek ik altijd naar video’s van Defqon. 1-optredens (dancefestival). Hij vanwege de vette lichtshows en ik om het keiharde geluid.  

Toen we eenmaal behind-the-scenes-video’s zagen van de festivalopbouw, wisten we dat we zulk soort werk wilden doen. Daarop zijn we naar de open dagen van het Deltion College gegaan voor de opleiding Podium- & Evenemententechniek. Daarna waren we helemaal om.”  

Het licht zien

Robbin ging dus naar het Deltion College met het idee audiotechnicus te worden. Maar na z’n eerste stage sloeg dat al snel om. “Ik mocht toen zowel assisteren bij geluid, video als licht. Toe ontdekte ik dat ik me in dat laatste verder wilde ontwikkelen. Na die stage mailde ik direct allerlei bedrijven met de vraag of ik op basis van een nulurencontract mocht helpen in het weekend. En al snel ging ik mee met opbouwtjes en verzorgde ik het licht op kleine feestjes. Zo rolde ik erin.”   

Impact maken met licht 

Als AV-partij weten wij natuurlijk als geen ander wat de kracht van licht is. Toch overtuigt Robbins enthousiasme ons elke dag nóg een beetje extra. “Kijk, iedereen kan vier lampen in een ruimte plaatsen. Maar om emotionele impact te maken, moet je precies weten wat je doet en welk effect dat heeft. En met licht kun je zoveel losmaken. Stel, je hebt een show met een dj en hij draait een keihard nummer. En bij de drop doe je iets speciaals met het licht, dan krijg je echt de héle zaal mee. Licht brengt dat teweeg zonder dat mensen het doorhebben.”  

lichttechnicus event

Opdrachtgevers tevredenstellen 

Robbin geniet niet alleen van zijn werk als lichttechnicus door de emotionele impact die het maakt, maar ook door de reactie van de opdrachtgever. “Voor een opdrachtgever is een event organiseren altijd spannend. Want ze weten nooit hoe de sfeer exact zal zijn. Daarom vraag ik hen altijd goed uit over wat ze in hun hoofd hebben.  

Als ze bijvoorbeeld een “spannende setting” willen, wat bedoelen ze daar precies mee? En soms willen ze iets wat niet bestaat, zoals goud licht. Dan zoek ik altijd naar een manier om dat effect tóch te bereiken. Bijvoorbeeld door verschillende kleuren licht te mengen om zo tóch dichtbij goud uit te komen. Als de opdrachtgever na afloop van het evenement dan vijf keer tegen me zegt hoe gaaf het is, geeft mij dat echt een onwijs goed gevoel. Dan heb ik de “wow-factor” weten te brengen.”  

Afwisselend audiovisueel werk 

Maar aan die “wow-factor” gaat een heel proces vooraf. “Het begint bij Audivio met de lichtaanvraag van de opdrachtgever. Bij mijn vorige werkgevers was ik hierbij niet betrokken, maar als lichtontwerper is dat nu mijn verantwoordelijkheid. Daarna denk ik het nog verder uit, plan ik het in, pak ik de spullen, ga ik naar de showdag en vervolgens ruim ik alles weer op in het magazijn.  

De ene week ben ik vooral veel bezig met spullen pakken, showdagen en opruimen. En de andere week is het vooral ontwerpen, uitdenken en plannen. Zo is mijn werk superafwisselend. En ik vind alles even leuk, behalve kabels opruimen van een festival. Die zitten dan zo onder de modder dat ik ze het liefst zou weggooien. Maar dat kan natuurlijk niet, haha.”  

Passie voor de techniek

Door zijn parttimebanen heeft Robbin veel audiovisuele bedrijven van binnen gezien. Hierdoor heeft hij goed zicht op hoe Audivio zich onderscheidt van anderen. “Echt iedereen die hier werkt is gepassioneerd over zijn specialisatie. Als wij nieuwe apparatuur binnenkrijgen, onderzoeken we eerst wat het allemaal kan voordat we het meenemen op een showdag. Alleen zo haal je namelijk het maximale eruit én maak je het verschil. Elke AV-partij kan namelijk een spot kopen, maar alleen de bevlogen technicus creëert er impact mee.”  

Werken bij Audivio 

Ben jij ook geobsedeerd met het audiovisuele vak? En kan je niet wachten om de “wow-factor” voor opdrachtgevers neer te zetten? Neem dan hier contact met ons op.  

Wil je meer weten over de functies binnen ons bedrijf? Lees dan hier het interview met projectmanager Daan Prins.  

Meer informatie?

Wil jij ook zo’n vlekkeloze en eerlijke samenwerking met een audiovisuele partner? En ben jij benieuwd wat wij voor jouw evenement kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via 033-2852940 of via info@audivio.nl.
Edan van der Meer
Bevlogen adviseur
Deel dit bericht

Bekijk ook eens

Cases

Een Oranjefeest in Baarn

Woon jij in of om Baarn? Dan heb je hier vast wel eens Koningsdag gevierd. Dat gezellige event wordt jaarlijks georganiseerd door de Oranjevereniging Baarn & Oranje, in samenwerking met

Lees verder →

Meer informatie ?

Heb je een vraag over één van onze diensten en wil je meer informatie? Bel of App ons en we helpen je graag verder. Opzoek naar uitgebreid advies? Plan dan hier direct een adviesgesprek in.